Ben je ingewisseld voor een ander?

Ik keek vrijdagnacht naar l’Avenir, een mooie film met de geweldige Isabel Hupert in de hoofdrol van bedrogen echtgenote. Met stijgende verbazing zag ik hoe zij schijnbaar onbewogen haar overspelige echtgenoot liet gaan. En haar nieuwe leven vorm gaf.

Rare jongens die Fransen, dacht ik. Welke vrouw kan zich zo koel houden als haar man haar doodleuk vertelt  over zijn affaire, waar hij stante pede naar overstapt.

Het was natuurlijk toch een heel mooie film, omdat onderhuids de heftigheid van zo’n breuk zeer voelbaar is. Ontroerend hoe de frêle Hupert zich huilend in bed vastklampt aan de uit het huwelijk overgebleven gezamenlijke kat.

Een beter exemplaar

Vreemdgaan hing in de lucht, want ik kwam op Facebook ook nog het wonderschone lied ‘Guus’ tegen, hartverscheurend gezongen door Kiki Schippers.

Heb jij het meegemaakt? Misschien maak je het nu wel mee? Dat je partner ‘er met een ander vandoor ging’? Het is een afschuwelijk soort breuk. Het voelt alsof je wordt ingeruild voor een ander, vaak een beter exemplaar.

Ik heb zelf meegemaakt dat mijn ex binnen drie maanden een ander had, dat voelde ook heel akelig en alsof ik werd omgewisseld. Letterlijk onder mijn ogen zag ik hoe mijn ex binnen drie maanden na de breuk een nieuwe lief had. Ik zag hoe deze nieuwe liefde opbloeide. Het deed verschrikkelijk veel pijn. (Ik heb geen krassen gemaakt in haar auto met mijn sleutelbos, goed hè?).

Toch een pluspunt

Je zou het niet denken, maar er zit echt ook een groot pluspunt aan, als je wordt ingeruild: het liefdesverdriet voelt aanvankelijk misschien scherper als je partner direct oversteekt naar een ander, maar je bent wel sneller over je liefdesverdriet heen.

Weet je hoe dat komt?

Er is geen weg terug. Door die ander in het leven van je ex wordt je gedwongen de breuk te accepteren. Het is afgelopen en uit. Na een korte periode van hoop, besef je waarschijnlijk pijlsnel dat het niks meer wordt. Je valt niet in de valkuil van ‘nog een keer proberen’ of ‘alles nog eens uitpraten’ of ‘hem overtuigen dat hij het verkeerd ziet’.

Door de hoop op te geven is de eerste stap op weg naar jouw eigen hervonden hart gezet. Misschien voelt dat als een schrale troost, maar heus… het gaat lukken!

Guus, door Kiki Schippers, hier kan je haar zien.

Delen is Lief!

Hester Schaart, liefdesverdriet psycholoog

Professionele hulp bij liefdesverdriet en het verwerken van je relatiebreuk.

Veelgelezen: