Ik krijg soms bijzondere telefoontjes van mensen die mijn hulp inroepen.

Het was dit keer een dame met een wat geaffecteerde tongval, overduidelijk uit gegoede kringen. Ze kwam tot mijn verbazing vrij snel to the point met haar ongebruikelijke vraag.

‘Hester, luister.’

Ze sprak me aan alsof me al jaren kende. Was het een dame met aangeboren zelfvertrouwen, of dacht ze me te kennen van de filmpjes die ik soms plaats? Ik glimlachte inwendig een beetje om haar amicale benadering.

‘Wat me nu toch is overkomen! Ik heb sinds een jaar of tien een buitenechtelijke affaire. Ik heb die man werkelijk alles gegeven wat ik in me heb. Hij was altijd de kers op mijn taart. Werkelijk fijn! Nu heeft hij de relatie ineens verbroken! Ik ben ontsteld! Wat heb ik verkeerd gedaan! Ik heb echt je hulp direct nodig!’

Of haar man wist van de affaire? Ik weet het niet. Eerst maar eens rustig naar haar verhaal luisteren. Ik ben benieuwd naar haar. Iemand die al zo lang met een geheim moet rondlopen heeft vast sterk de behoefte om te vertellen.

Heb ik moeite met mijn oordeel over mensen die ‘vreemd gaan”? Ach nee, elk mens doet wat hij denkt dat nodig is. En wie weet kan ik helpen om het geheim op de een of andere manier uit de wereld te helpen. Misschien voor iedere betrokkene wel louterend.

Soms willen mensen een geheim alleen met mij delen en mag het verder niet worden ‘ont’dekt. Bij mij is een geheim veilig. Dat durf ik met mijn hand op mijn hart te zeggen. Ik ben wel altijd benieuwd of het geheim ergens toe dient. En tot wat dan.

Delen is Lief