Wat je moet doen als jouw omgeving  commentaar geeft op de relatiebreuk.

Vorige week bezocht ik mijn kapper. Voor mij is naar de kapper gaan altijd een zalig uitje. Even in de watten worden gelegd, met mijn kapper lekker babbelen over van alles  en nog wat en er vervolgens opgefrist, verkort en compleet met blonde stukjes weer uitkomen.

Dit keer zat ik er wat langer, omdat een haarmaskertje moest intrekken. Wat doe je dan in de tussentijd? 

Juist: in de roddelbladen kijken. Ik hou dit vaak maar 10 minuten vol, want ik word vaak verdrietig van alle roddels. Vooral de roddels over relatiebreuken, scheidingen en ontrouw. Op eerste gezicht best smeuïg om te lezen, maar al snel gaat mijn hulpverlenershart aan. Er gaat namelijk heel wat leed aan een relatiebreuk vooraf. Ook na de breakup is er heel veel leed. Dat snap jij als geen ander.

Niet alleen word je relatie opgeblazen, maar ook het gehele systeem om je heen moet meebewegen. Jij bent onderdeel van een systeem; je familie, je vrienden, je kennissen, je collegae of medestudenten.

 Als twee mensen uit elkaar gaan of ze maken ruzie doet dat hele systeem mee. Kinderen in de eerste plaats, maar ook ouders, vrienden, buren, collega’s. Iedereen krijgt in meerdere of mindere mate te maken met zo’n breuk.

Told you so

Als een relatie schipbreuk lijdt, vindt iedereen er namelijk wat van. Als het een liefdevol en stevig systeem is, houden mensen hun oordelen wijselijk voor zich om niet nog meer emotieoverstroming te veroorzaken. Maar als ouders bijvoorbeeld toch al vol kritiek over de relatie zaten, of als vrienden je ex toch al niet geschikt voor je vonden, kunnen ze met hun oordelen flinke druk zetten op de breuk. 

Wat je moet doen als jouw omgeving jou commentaar geeft.

Zelf heb je niet zoveel invloed meer op wat je omgeving van je ex of van de breuk vindt. Het is voorbij en hun commentaar is voor jou niet helpend. Wat je wel zelf kan doen om de overstroming niet verder te laten tsunamien is dat je je pijn niet voortdurend en met iedereen bespreekt. Beperkt delen dus.

Kies een of twee mensen uit bij wie je je hart kan luchten en laat je door anderen vooral een beetje afleiden. Deze keuze kan je best hardop met je vrienden en familie delen. Ze zullen je alleen maar dankbaar zijn voor de helderheid.


Delen is Lief!

Hester Schaart, liefdesverdriet psycholoog

Professionele hulp bij liefdesverdriet en het verwerken van je relatiebreuk.

Veelgelezen: