De Hartenkoning – Liefde is alles

De Hartenkoning – Liefde is alles

In gesprek met Hester Schaart – psycholoog gespecialiseerd in liefdesverdriet. Dit onderwerp kan natuurlijk niet ontbreken in de Hartenkoning podcast.

Hester Schaart en @stephanevenblij of @dehartenkoning

Bedachte angst, Irreële angst, psychologie, inspiratie, angststoornis, angst overwinnen, comfortzone, angsten, mentale gezondheid, druk op de borst, paniek, dwang, angstpodcast, adrenaline, cortisol, gegeneraliseerde angst stoornis, anxiety, health anxiety, ocd, dwang, liefdesverdriet, verdriet, liefde, dwanggedachten.

Hester Schaart is psycholoog en heeft haar praktijk aan huis in Leidschenveen. Ze is een ervaringsdeskundige. Liefde is alles, toch? Of heeft de liefde ook wat rauwe randjes? Hester heeft meerdere keren een gebroken hart gehad, de andere kant van de medaille van de liefde Hester heeft zich gespecialiseerd op het gebroken hart. Ze heeft in een flinke diepe put gezeten, met allerlei heftige klachten met gevolg. Hester was dan wel psycholoog, maar het lukte haar niet om haar eigen hart te helen, dus ging ze zelf hulp zoeken. De route naar heling was rauw, want het is ook echt rouw, of rouwverwerking. Een partner wordt ex-partner en dat kan ontzettend pijnlijk zijn. Ook Stephan kent een gebroken hart. Hoe sluit je eirelatie op een goede, liefdevolle en gezonde manier af? Bestaat dat eigenlijk wel?

Volgens Hester heb je de kunst om lief te hebben en dat kan niemand van je afpakken. Een mens is altijd weer in staat zich weer te hechten. Als je liefdesverdriet hebt, ben je dus ook in staat lief te hebben. Je moet zelf heel zijn, wil je weer van iemand anders kunnen houden.

Hester kan je helpen bij liefdeverdriet, ze gaat het gesprek aan en gaat veel vragen stellen. Over de relatie, maar ook vragen naar eerdere relaties en hoe zijn die verlopen. Hoe ben je eerder omgegaan met verlies? Een toxische relatie is tevens verslavend en aantrekkelijk, maar heel ongezond. De een haalt het slechtste bij de ander naar boven en andersom. Aantrekken en afstoten. Bestaat er een goeie manier om een relatie af te sluiten? Dat is voor beide partners een totaal andere beleving. Je kunt pas een relatie aangaan met een ander, als je zelf heel bent.

Stephan is nog niet klaar voor een nieuwe relatie. Vele mensen stappen van de ene relatie in de ander. Ze gaan hoppen. Mannen en vrouwen gaan anders met gevoelens om dan vrouwen. Mannen gaan snel aan een nieuwe relatie beginnen en het besef komt later pas. Bij vrouwen is dat anders, die nemen eerst meer tijd. Datingapps, wat kan het je brengen? Het werkt in praktijk vaak niet. Er is geen ruimte meer voor flirten, vrouwen zijn bang voor mannen en om misbruikt te worden voor seks of hun lichaam.

Delen is Lief!