De juiste beslissing

Juiste beslissing opgelucht onafhankelijk vrijheid

Soepel neemt hij plaats in de stoel en met een zelfverzekerde blik kijkt hij me aan. De vermoeidheid rond zijn ogen is verdwenen en ze lijken zelfs zo nu en dan weer te stralen. Zo kwam hij 2 maanden niet bij mij binnen. Vandaag hoop ik het traject met hem te kunnen afronden.

Twijfel

‘Hoe kijk je terug op de afgelopen periode en alles wat er gebeurd is?’

Hij haalt diep adem alsof hij een aanloop lijkt te nemen in het antwoord.
‘Ik heb heel lang getwijfeld of ik de relatie wel of niet zou beëindigen. Vooral omdat ik wist hoe mijn ex zou reageren. Die zou zelf nooit deze stap durven zetten. Daarvoor was ze in onze relatie simpelweg veel te afhankelijk van mij. En juist van dat vervelende gevoel wilde ik mezelf bevrijden. Dat gekmakende geleun op mij. Niet langer het juk hoeven dragen van haar lage zelfbeeld en alles wat daar om heen hing.’

Voor mijzelf kiezen

‘Je verwijt het jezelf niet meer dat jullie niet langer samen zijn?’

‘Luister, ik besef me heel goed hoe ze mij nodig had. Dus nogmaals, ik heb het er destijds echt heel moeilijk mee gehad. En soms is dat akelige gevoel er nog als ik haar in de supermarkt of in de stad tegenkom, maar het ging gewoon echt niet meer. Ik kon het niet langer opbrengen om energie in die relatie pompen en daar gevoelsmatig niets voor terug te krijgen. Want als ik eens wat had, gedoe op het werk of iets wat mij dwars zat, dan kreeg ik nul support van haar. Dus nee, ik wilde niet langer doormodderen. En ja, ik ben blij dat ik voor mezelf deze stap heb durven zetten. Ik moest voor mezelf kiezen om verder te kunnen. De beslissing die ik heb genomen voelt nu als een bevrijding, pure opluchting. Eigenlijk had ik het veel eerder moeten doen.’

Nooit meer afhankelijkheid

‘Durf je nu te stellen dat je er echt klaar mee bent en dat als ze weer contact zoekt je de verleiding kunt weerstaan?’

‘Ja, dit is geweest. Al besef ik me maar al te goed dat we het op veel momenten ook erg leuk hadden samen. Het was een pijnlijk besluit en ik heb er veel verdriet van gehad en best veel van wakker gelegen. Maar ik heb me voorgenomen, dit nooit meer. Geen afhankelijke partner voor mij.’

Toekomst

‘Durf je alweer vooruit te kijken en zie je jezelf ooit weer samen met iemand?’

‘In de toekomst ooit weer een liefdesrelatie, bedoel je? Dat lijkt me hartstikke leuk en gezellig. Daar sta ik misschien op termijn wel weer voor open. Maar dan wel met behoud van de vrijheid in mijn hoofd, zoals ik die inmiddels heb mogen ervaren naar aanleiding van onze gesprekken en de online training. Maar voor nu is het goed zo.’

Delen is Lief!

Hester Schaart, liefdesverdriet psycholoog

Professionele hulp bij liefdesverdriet en het verwerken van je relatiebreuk.

Veelgelezen: