De 22-jarige Nadine meldde zich bij in mijn praktijk. Een vriendelijk ogende studente kunstgeschiedenis, met prachtige diepblauwe maar treurige ogen. Haar gezicht toont witjes. Haar rug een beetje gebogen.

Op de vraag wat ik voor haar kan betekenen, begint ze te snikken. Ze vertelt dat haar vriend het vorige maand heeft uitgemaakt, precies twee dagen voor haar laatelste tentamenreeks. De breukmelding kwam totaal onverwacht voor haar. Ze zouden na haar tentamens een reis gaan maken naar Zuid-Amerika.

Sindsdien slaapt ze niet meer, heeft ze nachtmerries, voelt zich heel somber, kan zich totaal niet meer concentreren op haar studie, eet nauwelijks en hoort alleen maar zijn stem. Die zegt:

”we moeten praten”…

De herinnering dat haar ex zijn spullen daarna inpakt om naar zijn eigen huis te vertrekken krijgt ze niet meer uit haar hoofd krijgen en komt steeds terug.

Aan het einde van dit eerste gesprek geef ik mijn behandeladvies. We gaan EMDR inzetten met de volgende uitleg: ”Je hebt een schokkende gebeurtenis meegemaakt: jouw vriend heeft totaal onverwacht jullie relatie verbroken en sindsdien heb je last van flinke psychische klachten. EMDR gaat  jou helpen om de emotionele lading van de herinneringen te verminderen. En nee, EMDR is geen hocuspocus, het is een wetenschappelijk effectief bewezen methode, die door veel psychologen succesvol wordt toegepast. Het gaat je zeker ondersteunen in het verwerken van dit verlies.”

Bij de volgende afspraak voordat de EMDR start, oogt ze gespannen en vermoeid. Ze had de afgelopen week erg slecht geslapen en at nog weinig.

We starten de EMDR. Nadine moet van mij met haar beide ogen steeds mijn vinger volgen, van links naar rechts en weer terug. Tegelijkertijd moet ze aan de nare herinneringen denken. Er komt een stroom van gedachten bij haar tevoorschijn. Ze moet huilen, maar na een tijdje gewapper van mijn hand voor haar gezicht en haar oogbewegingen merkt ze een verschil en kijkt mij een beetje verbaasd aan…

Wil je weten hoe het verder gaat met Nadine? In het volgende blog vertel ik je erover!

 

Delen is Lief