In het vorige blog beschijf ik mijn cliënte Nadine: een jonge vrouw met liefdesverdriet als gevolg van een onverwachte relatiebreuk. Omdat haar klachten (huilbuien, slecht slapen, zich emotioneel voelen en piekeren) flink belastend voor haar zijn, starten we met EMDR.

Even een korte uitleg over EMDR voor jou als lezer:

EMDR verloopt altijd volgens een vast stramien. Het stramien is dat de psycholoog met zijn ene hand voor de client snelle bewegingen maakt voor diens ogen. De client moet deze oogbeweging met beide ogen tegelijkertijd volgen. Alsof hij naar twee bewegende ruitenwissers kijkt. Het volgen van de ogen duurt ongeveer anderhalve minuut (set) en daarna vraagt de therapeut wat de cliënt merkt, denkt en ervaart op dat moment. Na de verschillende sets oogbewegingen volgen er andere vragen die door de therapeut worden gesteld.

Terug naar Nadine..

Na een paar sets van oogbewegingen zegt Nadine tegen mij: “”wat raar. …Ik merk dat ik het plaatje steeds minder goed kan bekijken, alsof het een beetje in de mist verdwijnt.””
Ik blijf doorgaan met de snelle bewegingen voor haar beide ogen en zie dat Nadine zich gaandeweg wat meer lijkt te ontspannen. Haar gezicht wordt zachter, haar stem klinkt helderder.

Ze zegt vervolgens dat ze minder de gevoelens van verdriet voelt. Het voelt rustiger in haar hoofd. Nadine begint ruimte te voelen voor boze gedachten over haar ex. Er komen gedachten op als: “” de manier waarop hij mij gedumpt heeft, is echt heel onredelijk…”” We praten hier verder over door en Nadine wordt steeds bozer. Ze vindt het totaal onfatsoenlijk dat haar ex, nooit de moeite had genomen om met haar zijn twijfels over hun relatie te bespreken. Volgens het EMDR-behandelprotocol praten we verder.

Aan het eind van deze sessie geeft ze helder weer: ”ik wil niet met een partner omgaan, die niet met mij communiceert…”. Communiceren met elkaar in een relatie vind ik ongelooflijk belangrijk, dat staat echt bij mij op mijn prioriteitenlijstje. Ik wil een vriend die met zijn emoties deelt. Ik besef me nu dat hij helemaal dat niet deed in onze relatie. Zo leuk was hij dus eigenlijk helemaal niet…”.

Ze voelt zich opgelucht .DE EMDR is succesvol verlopen. Na een paar dagen hebben Nadine en ik telefonisch contact. Ze geeft weer dat ze weer goed slaapt, veel minder piekert en somber is en meer acceptatie voelt over de relatie breuk. Ze heeft haar ex een brief gestuurd met haar gevoelens van boosheid naar hem en daarover voelt ze zich opgelucht en krachtig.

Na deze EMDR-sessie heb ik nog enkele gespreken met haar gevoerd over hoe ze haar leven vorm kan geven nu haar ex niet meer in haar leven een rol heeft. Ze vertelt in ons laatste gesprek dat ze een reis gaat maken naar Bolivia om daar vrijwilligerswerk te gaan doen.
Ik kreeg na 5 weken een fotootje van haar gestuurd: een super blije Nadine, zongebruind met allemaal schattige Boliviaanse kindjes op de achtergrond.

Fantastisch! 

Delen is Lief