Floep! Ze komt tevoorschijn op het scherm. Eerst kijkt ze nog wat glazig, maar dan ziet ze mij ook. Een glimlach. Wat flauwtjes, bijna verontschuldigend, constateer ik in de gauwigheid. Wat is het toch lastig om lichaamstaal te lezen als je iemand alleen online ontmoet. Ik word er wel bedreven in, maar er gaat toch niks boven een mens van vlees en bloed in mijn spreekkamer, die zijn koffie slurpt en ongeduldig met een voetje wipt.

Contact blijven zoeken

Maar afijn, nu nog maar even zo. Ik had de verontschuldiging goed gezien bij deze jonge vrouw die al lange tijd kampt met heftig fluctuerend liefdesverdriet.

Als jij meer gek bent op hem, dan hij op jou 

En ja, ze heeft opnieuw contact gezocht, vertelt ze me. Dit is al de vijfde keer na de eerste breuk. Ze laat hem maar niet los, terwijl ze weet dat deze relatie gedoemd is te mislukken. De partner heeft namelijk niet dezelfde verliefde gevoelens voor haar, zoals zij die wel voor hem lijkt te hebben. Hij laat haar dit onomwonden weten. Hij wil graag af en toe contact met haar om nog eens seks te hebben. Daar is hij heel duidelijk in. Zijzelf heeft veel meer gevoelens voor hem en zou graag de relatie met hem voortzetten, die ze al tien jaar hebben/hadden.

Bijkomend ‘probleem’ is dat beiden geen nieuwe partner hebben, dus er ontstaat ook geen echte frictie bij dit contact. Steeds weer delen ze het bed, waarna de onverschilligheid bij hem haar weer afschrikt. Na de tweede keer belde ze me op. En nu is ze toe aan een dieper gaande analyse van de situatie.

 

Wat zou er aan de hand kunnen zijn?.  Het is tijd voor een diepere analyse…

 

“Ik ben niet alleen zo gek op hem omdat hij zo leuk is.” vertelt ze. “Zo leuk is hij trouwens niet eens”, voegt ze er wat nurks aan toe. “Als ik met hem breek, dan breek ik niet alleen met hem, maar ook met zijn familie, zijn vrienden en alles wat hij in mijn leven brengt wat er anders niet is.”

Ik vraag haar wat dat dan is. “Hij komt uit een heel erudiet en ontwikkel milieu. Bij ons thuis was het heel warm, maar er was geen muziek, we voerden geen politieke discussies, er kwam nauwelijks bezoek. We waren met zijn viertjes en dat was het. Toen ik hem leerde kennen, brak de wereld voor me open. Toen ontdekte ik dat er nog zoveel meer te beleven viel!”

De tijd is bijna om en ik spreek met haar af, dat ze voor de volgende sessie eens beschrijft wat zij gemist heeft bij haar familie en wat ze vond bij zijn familie. Daarnaast vraag ik haar de waarden op te schrijven die zij van haar ouders meekreeg.

Welke waarden streef jij na in je leven, wat heb je geleerd van je ouders?

 

Het wordt vast een verhelderend gesprek over hoe verschillend de liefde van ouders vorm kan krijgen en hoe ons dat kan leiden en misleiden in ons leven. En ik kijk ernaar uit haar lichaamstaal daarbij ook te kunnen lezen!

Hester

Delen is Lief