Het is uit!

Het is uit! Liefdesverdriet verlaten hopeloos

Direct na de breuk voel je je verdoofd. Er lijkt niet veel aan de hand. Je bent niet verdrietig, verward of boos, maar ook niet opgelucht of blij. Het is alsof je van grote hoogte op de grond bent gesmeten en je verdwaasd om je heen zit te kijken.

Je bent misschien wat verbaasd. Je vraagt je af: ‘Waarom ben ik niet verdrietig?’ je zit jezelf een beetje voorzichtig te observeren, alsof je inderdaad die grote val hebt gemaakt. Zitten al mijn armen en benen er nog aan? Doet alles het nog?

Het is inderdaad net al een fysieke breuk: de adrenaline die bij een heftige valpartij of klap vrij komt, verdooft zodat je die val of die fysieke breuk even niet voelt. De schrik van de val heeft dat effect. Bij kinderen zie je dat nog het best: soms gaan ze pas huilen als ze zien dat er bloed vloeit.

Bij een relatiebreuk of andere mentale klap gebeurt een beetje hetzelfde: je schrikt en je ervaart een klap en dat verdooft.

Hoe een breuk verloopt, weerspiegelt vaak de voorafgaande relatie. Sommige relaties ontwikkelen zich langzaam maar gestaag naar een passieloze broer-zus relatie. De liefdesbreuk verloopt dan vaak ook net zo geruisloos. Een passievolle ruzierelatie breekt vaak met harde verwijten en rake klappen. Van zo’n breuk moet je echt even bijkomen.

En doe vooral EHBO: Eerste hulp bij liefdesverdriet. Ik heb daar een fijne online tool voor gemaakt: kijk maar eens hier.

4 Stappen

Eerste hulp bij liefdesverdriet, wat betekent dat en hoe help je jezelf?
Je doet vier stappen:

  1. Even rustig aan
    Zo’n klap moet even bezinken. Rustig aan doen betekent voor iedereen iets anders. De een verdwijnt de eerste dagen in bed om eens goed te huilen, een ander rent eindeloos rondjes door het bos, weer een ander borduurt een ingewikkeld tafelkleed vol weelderige bloembossen.
  2. Heerlijk verwennen
    Koop lekkere dingen voor jezelf, dingen die je had laten staan omdat hij/zij er niet van hield of je vond stinken na een haring. Of ga lekker ’s middags naar de film, of verwen jezelf met een saunaatje.
  3. Blijf dicht bij jezelf
    Concentreer je vooral op wat jij nodig hebt en blijf daar heel dichtbij.
  4. Onderneem geen actie
    Bedenk vooral dat je die eerste dagen helemaal niks hoeft te beslissen. Niet of je hem moet bellen of appen, niet of je het niet toch nog een kans moet geven, niet of je iets toch anders had moeten doen en daarover nu spijt betuigen.

Laat voor al de tijd zijn werk doen en vertrouw erop dat je, als je voldoende EHBO hebt toegepast, dat je dan na een paar dagen vanzelf weet wat je te doen staat. Heb je hulp nodig net nadat het uit is gegaan? Klik op Eerste hulp bij Liefdesverdriet

Delen is Lief!

Hester Schaart, liefdesverdriet psycholoog

Professionele hulp bij liefdesverdriet en het verwerken van je relatiebreuk.

Veelgelezen: