Gisteravond belde mijn man om 6 uur op om te vragen of ik er een probleem mee had dat hij even een borreltje ging drinken met een collega. Tuurlijk niet.

Ik at het restje van de heerlijke risotto van gisteren en nestelde me op de bank. Lekker even alleen.

Het werd 8 uur, half 10, kwart over 10 ….

Pas tegen elf uur kwam hij aangeschoten binnen en vertelde desgevraagd dat het heel gezellig was geweest met zijn jongere collega Caroline in de kroeg.

Ik was pissig en beet hem toe: “Moest ik eens bij jou proberen.”

Ik zal je de verdere kattigheid besparen die er tussen ons gewisseld werd.

Maar toen ik later in bed naar het plafond lag te staren, dacht ik: ‘Wat gebeurde er nou? Waarom is het zo’n probleem dat hij lekker even doorzakt met een collega?

Was het de lengte van de afspraak? Dat het een (jonge) vrouw was? Dat hij aangeschoten was geworden?

Ik vond mezelf ineens zo benepen. En bovendien… ik had mijn eigen glazen ingegooid met mijn chagrijnige reactie.

Als ik eens een borrel ga drinken, vindt hij dat ook wel eens niet leuk. Nu heeft hij voortaan alle recht en reden daarover te miezemuizen.

Jaloers dus

Jaloezie speelt vaak een rol in relaties.

Wederzijdse jaloezie kan een gif zijn, veel relaties lijken daar ook aan ten onder te gaan. Maar het is meestal niet het eigenlijke probleem.

Jaloezie is een uitingsvorm van onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen en twijfel. Want jaloezie gaat namelijk altijd over jezelf.

Je bent jaloers als je iets mist dat een ander wel heeft. Dat speelt een rol binnen relaties, maar gaat niet weg door uit elkaar te gaan. Want de onzekerheid en twijfel gaan met je mee.

Als je net uit elkaar bent, zijn de gelukkige stelletjes op straat, op een verjaardag, in de kroeg, in je vriendenkring walgelijk.

Je haat jezelf omdat je een ander geen geluk gunt. Een brok frustratie. Je wilt het niet zien.

En misschien is dat ‘niet willen zien’ juist wel de uitweg uit de jaloezie.

Niet voor niets kwam ik tot bezinning toen ik in de donkerte naar het plafond lag te staren. Ik kwam ‘tot mezelf’ toen ik niet meer naar hem kon kijken. Ik keek in mezelf en ontdekte daar mijn pijn.

Dat is dus wat ik je aanraad als je jaloers bent op je ex met zijn nieuwe liefde of op andere stellen. Kijk er niet naar. Sluit je ogen ervoor. Kijk gewoon de andere kant op als ze langslopen.

En als het lukt: kijk eens in jezelf. Waar zit je pijn? Wat is er nu precies aan de hand? Stel jezelf vragen.

En ja hoor, dat is heel lastig, dat begrijp ik natuurlijk. Want jaloezie stuwt je energie naar buiten. Je wilt iemand slaan, de ogen uitkrabben. En om die energie naar binnen te richten, ja, dat is een huzarenstukje. Dus als je dat lukt: petje af!

Veel liefs en sterkte voor jouzelf!

Delen is Lief!