Jij besloot dat het over-en-uit was tussen jou en inmiddels je ex. Dat zorgde voor opluchting en ruimte, omdat het écht niet langer ging tussen jullie. En toch voel je je nog steeds slecht over het beëindigen van de relatie. Want als ‘verlater’ kun je enorm last krijgen van een naar schuldgevoel. Je hebt immers je voormalig geliefde in de steek gelaten en hem of haar verbijsterd achtergelaten. Daardoor voelt het alsof jij de aanstichter bent van al het ontstane verdriet.

Hoe nu verder

In dit blog leggen we 5 vragen met bijbehorende stappen aan je voor, telkens voorzien van uitleg en gecombineerd met praktische tips. Dit mini-traject komt geregeld voorbij in mijn praktijk als liefdesverdriet psycholoog. Ik wil het graag met je delen, zodat je verder kunt met de verwerking van het schuldgevoel dat je misschien nog met je meedraagt. En mocht je daarbij meer ondersteuning wensen, aarzel dan vooral niet en neem geheel vrijblijvend contact op.

Waarom heb ik de relatie beëindigd?

Je hebt niet voor niets de knoop doorgehakt om definitief een punt te zetten achter deze relatie. Je hebt er heel goed en lang over nagedacht en voor jezelf besloten dat er geen andere uitweg was. Nog langer bij elkaar blijven en aanmodderen was simpelweg geen optie. Het is niet alleen beter voor jou, maar ook voor je ex-partner, dus uiteindelijk beter voor jullie samen. Natuurlijk mag je nog steeds terugkijken op de goede, fijne en leuke momenten die jullie samen hadden. Maar durf ook zo eerlijk te zijn naar jezelf toe dat er op het laatst (te) veel momenten waren van gedoe, onenigheid, knallende ruzie en misschien wel diepgewortelde frustratie.

Maar wat heb ik wel niet aangericht?

Je hebt vooral ruimte gecreëerd.
Je hebt jullie allebei een dienst bewezen. Namelijk ruimte gecreëerd voor jezelf en daardoor ook ruimte voor je ex. Want er vloeit niet langer energie naar iets wat toch geen toekomst zou hebben. En alle energie die daar eerder wel naar toe vloeide kun je voortaan gebruiken voor veel leukere dingen in je leven. Want nogmaals, er zijn ongetwijfeld ook goede momenten geweest in jullie relatie, maar wees realistisch; uiteindelijk wonnen de minder leuke momenten het.

Wanneer ga ik me beter voelen?

Geef het tijd, ook schuldgevoel slijt.
Waar je eerder begon met het doorhakken van de knoop, volgt er aansluitend een proces van afscheid nemen, te vergelijken met een rouwproces. Door jezelf hiervoor voldoende rust en tijd te gunnen zal naar verloop van tijd het alsmaar knagende schuldgevoel langzaam afnemen. Zet daarbij jezelf niet onder druk door het binnen een vastomlijnd tijdsbestek te willen afronden. Zoiets red je niet in een week of een maand. Mijn ervaring leert juist dat dat een averechts effect heeft. Bovendien zal de tijd die hiervoor nodig is van persoon tot persoon sterk verschillen.

Hoe moet ik nu verder?

Begin en ga vandaag nog verder met je (nieuwe) leven.
Dat moet en doet je ex-partner namelijk ook. Door weer routine, ritme en regelmaat in het alledaagse leven te brengen is er automatisch minder tijd en gelegenheid om terug te kijken en te blijven hangen in het verleden. Een veelgehoorde kreet is vaak: ‘ja maar, we hadden het soms zo ontzettend leuk samen en dat heb ik stukgemaakt’. Nee, voor zowel de leuke als minder leuke tijden waren jullie tijdens de relatie samen verantwoordelijk. Nu de relatie over is ben je alleen nog maar verantwoordelijk voor jezelf. Door je weer volop te richten op praktische dagelijkse dingen krijgt je leven weer structuur. Daarnaast zorgt het voor de nodige afleiding, zodat je niet constant qua gevoelens in herhaling valt.

Wat gaat de toekomst mij brengen?

Genoeg, maar durf straks ook weer te dromen.
Zodra je de rust, het ritme en de regelmaat weer hervonden hebt kun je veel gemakkelijker nadenken over je toekomst. Bijkomend voordeel is dat je daarbij geen rekening hoeft te houden met een ander. Ieder idee wat je te binnen schiet, of welke willekeurige gebeurtenis je ook mag overkomen, jij mag en kunt ermee doen wat je wilt. Door dat gevoel van herwonnen vrijheid te omarmen ontstaan er vanzelf nieuwe mogelijkheden om een leuke toekomst voor jezelf op te bouwen. En wie weet komt er dan ook weer een nieuwe liefde op je pad waarmee je die mogelijkheden mag en kunt delen. Daarom, durf te dromen!

Meer weten?

Informeer hier naar een gratis intake of één van de online zelfhulpprogramma’s.

Delen is Lief