Je gaat in een prachtig restaurant eten en je krijgt daar een heerlijke, geurige soep voor je neus. Het water loopt je in de mond. De soep heeft een mooie kleur en de kom is van een onberispelijke eenvoud. Het geheel is zo aantrekkelijk dat je de lepel direct in de soep steekt en een schepje van die aanlokkelijkheid in je mond stopt.

Au!

De soep is veel te heet en schroeit een vervelend plekje op je tong waar je de rest van het diner last van houdt. Wat stom, had je maar eventjes gewacht en niet direct toegehapt. Dan had je, als de soep ietsjes was afgekoeld gewoon kunnen genieten van de harmonie van smaken in dit exquise gerecht. De verleiding was weer eens veel te groot….

En zo gaat het nu altijd. Steeds als jij getriggerd wordt, reageer je direct. Alsof er een niet te stuiten drang tot handelen ontstaat als er iets urgents op je pad komt. Zeker als de emoties daarbij hoog oplopen is die drang tot handelen groot.

Wacht met reageren

Wanneer je ex iets over de app naar jou schrijft, waardoor je je direct witheet voelt worden en je bijna zonder na te denken iets naars wil terug schrijven, is de kans groot dat je verzandt in een ongenuanceerde discussie die uitmondt in ruzie.

Je eet dan de soep heet: je reageert ‘heet’ op zijn app, namelijk met jouw gevoel van ergernis, irritatie of zelfs boosheid.

Laat de boel dus eerst afkoelen, hoe moeilijk dat ook is: eerst voelen wat deze app met jou doet en dan jezelf laten afkoelen. Om daarna met een rustig gevoel te reageren (of niet). De kans dat jullie communicatie beter loopt, is dan groter.

Een troost: jij bent niet de enige die te snel reageert, dat is heel menselijk. Wij willen allemaal graag direct handelen als er iets gebeurt waar we van schrikken of dat ons verdrietig maakt.

Daarbij is het dan misschien goed om even aan het restaurant te denken met dat heerlijke soepje voor je. Als je eventjes wacht en blaast, dan kan je de soep rustig opeten en ervan genieten.

Hester

Delen is Lief