Huil gerust

huilen, janken, grienen Hester Schaarts

‘Tranen zijn olie voor de ziel’ zei mijn moeder altijd als ik vroeger moest huilen. Het waren troostende woorden, want dan was het niet meer alleen maar ellendig dat ik zo verdrietig was. Het was alsof ik dan ergens aan werkte. En dat het er beter door zou worden. Later ben ik gaan begrijpen hoe waar deze woorden zijn. Uit onderzoek blijkt dat behalve olie voor de ziel tranen ook een signaal zijn. Dus niet het vertrokken gezicht maar de daadwerkelijk biggelende tranen geven het signaal aan anderen dat aandacht gewenst is. In mijn spreekkamer vloeien heel wat traantjes.

Huil je weleens?

Toch zijn er veel verschillende opvattingen en beelden over huilen. Ik deed een vraagrondje langs wat mensen in mijn praktijk. Jan (43) antwoordde op mijn vraag of hij wel eens huilde: ‘Nee zeg, ik denk dat ik nog nooit heb gehuild. Ik krijg wel eens de aanvechting maar dan leid ik mezelf af. Ik heb het idee dat ik helemaal in mijn verdriet ga hangen als ik huil.’  Krista (24) zei: ‘Ja, ik ben een echte huilebalk! Ik zit al te janken bij The Voice Kids als er weer zo’n schattig kind doodgeknuffeld wordt door zijn moeder, nadat er geen stoel voor hem is gedraaid.’ Leonie (58) antwoordde: ‘Huilen doe ik zelden. Het helpt me niet. Ik wil geen medelijden met mezelf hebben.’ Mick (35): ‘Huilen is voor watjes. Ja, natuurlijk ben ik wel eens verdrietig, maar huilen helpt me daar echt niet bij.’ Nieke (47): ‘Ja, ik huil heel snel. En dat vind ik ook heel goed! Met mijn tranen laat ik mijn verdriet vrij en stroomt alles eruit. Na het huilen voel ik me heel erg opgelucht.’

Het klinkt misschien gek, maar ik ben altijd blij als iemand even zit te snikken in mijn spreekkamer. Iemand durft zijn verdriet ‘er even uit te laten’, waardoor de stoom van de ketel is en we er ook wat gemakkelijker over kunnen praten.
Mensen die moeite hebben met huilen, moeten op een andere manier hun spanning zien kwijt te raken en dat lukt ze soms heel goed door te sporten. Maar opgebouwde spanning kan ook helaas ook in agressie of geweld worden geuit. En dat is niet wenselijk.

Daarom raad ik iedereen aan om lekker te huilen, janken, schreien, brullen, wenen, snotteren, snuffen, sniffen, snuiten. Zoek een goede vriend of vriendin die niet bang is voor een paar tranen en jammer lekker op diens schouder. Je zal zien dat het heerlijk oplucht als je het jezelf gewoon toestaat. In je eentje een potje grienen kan trouwens ook heel lekker en bevrijdend zijn.

Delen is Lief!

Hester Schaart, liefdesverdriet psycholoog

Professionele hulp bij liefdesverdriet en het verwerken van je relatiebreuk.

Veelgelezen: