Jij hebt het waarschijnlijk allang gemerkt. De breuk met je ex is niet alleen een breuk met je ex. Jullie hebben in de jaren dat je met elkaar samen bent verschillende relaties aangeknoopt. Je hebt je partner kennis laten maken met je familie en vrienden, jullie hebben wellicht een gezamenlijke hobby of bezigheid ontwikkeld en gingen samen naar een bepaalde kroeg of hetzelfde restaurant.
Als jullie samen kinderen hebben is het helemaal duidelijk: de breuk met de vader van je kinderen verbreekt die familiebanden natuurlijk niet. Ze worden er wel heel anders van, dat is een ding dat zeker is.
Alles verandert en dat geeft druk in het systeem
Hoe het ook zij, het hele systeem komt onder druk te staan als mensen uit elkaar gaan. De families gaan meestal direct achter de eigen zoon of dochter staan (hoewel dat ook niet altijd het geval is en dus nog pijnlijker …). Vrienden worden tijdens een relatie vaak gezamenlijke vrienden en zij voelen zich dan genoodzaakt na de breuk te kiezen. Als ze dat doen, veroorzaakt dat ook weer verdriet. Als ze het niet doen is het niet veel gemakkelijker, trouwens.
Niet erg fijngevoelig
Zij weten bijvoorbeeld eerder hoe het met je ex gaat dan jij en dat is misschien pijnlijk. Barbara bijvoorbeeld, vertelde me tijdens onze sessie vorige week dat haar beste vriendin nog altijd contact heeft met haar ex-partner. ‘Ik vind het op zich niet zo erg, zij konden inderdaad heel goed met elkaar opschieten en ik wil daar ook geen wig tussen drijven.’ Maar ook voor deze grootmoedige Barbara was het lastig toen haar vriendin enthousiast vertelde over de nieuwe vriendin van haar ex. Haar vriendin voegde er nog aan toe: ‘Zo leuk! Ze lijkt heel erg op jou! Hahaha, ik heb dat ook nog even gezegd tegen hem. Hij lachte als een boer met kiespijn.’ Niet alle vrienden zijn even fijngevoelig.
Wantrouwen
Ook bij Peter schoot het in zijn verkeerde keelgat toen zijn ex-vriendin onverwacht contact had opgenomen met zijn moeder. ‘Ze waren close tijdens ons huwelijk. Hielden allebei erg van koken en ze praten ook de hele tijd over boeken die ze allebei hadden gelezen. Toen het mis ging tussen ons heeft mijn moeder de boot afgehouden in het contact met haar, maar nu heeft mijn ex toch weer contact opgenomen met een of ander zielig verhaal. Mijn moeder is er nog ingetrapt ook. Ik vind het moeilijk…. Waar hebben die twee vrouwen het over?’
Blijvende invloed
Als er kinderen in het spel zijn, wordt het allemaal nog veel ingewikkelder. Er wordt een omgangsplan gemaakt en iedereen moet zich daar dan ook aan houden. Annelies worstelt na drie jaar nog altijd met de plaats die ze haar ex, de vader van haar kinderen in haar leven moet geven. ‘Hij bleef maar woedend op me en verdroeg het niet dat ik een nieuwe relatie had. Als hij de kinderen kwam halen, mocht mijn nieuwe partner er niet zijn. Anders zou hij een enorme heisa maken. Voor de kinderen verschrikkelijk, maar ook voor mijn nieuwe partner was dat niet verteerbaar. Die is daardoor nu weer afgehaakt. Of ik ooit weer een nieuw leven kan opbouwen, ik weet het niet.’
Alles verandert
In al die moeizame systeemafhankelijkheden is er wel een lichtpuntje: alles verandert. Relaties tussen mensen zijn altijd onderhevig aan allerlei invloeden, waardoor ze nooit stil komen te staan. Dat mag misschien jouw troost zijn: een relatiebeuk is net zo veranderlijk als een huwelijk. Ook aan een relatiebreuk moet je werken en ook in een relatiebreuk doet de tijd zijn werk.