Ik gedraag me lekker als een puber!

Ik gedraag me lekker als een puber liefdesverdriet

Ze ziet er stralend uit. Een grote bos krullend haar, rode blossen, ze is gestoken in een zwierige jurk met bloemen. Ze ploft tegenover me neer en kijkt me vrolijk aan. ‘Ik baal’, vertelt ze direct. ‘Ik wil daarom toch eens met een professional praten. Ik krijg zo vaak te horen dat ik me als een puber gedraag en dat het idioot is wat ik doe, dat het me goed leek om me eens onder de loep te laten nemen.’

Ze knipoogt zelfs naar me! Wat een heerlijk mens, dat is vast geen idioot… en ze maakt me nieuwsgierig!

‘Vertel eens, waarom vinden ‘ze’ dat je je als een puber gedraagt? En wie zijn die ‘ze’?

‘Mijn kinderen. Die vinden het belachelijk wat ik doe.’ Ze zucht. ‘Ook een paar vrienden vinden dat ik veel rustiger aan moet doen en eerst langer alleen moet zijn, voor ik iets met iemand anders begin. Het is natuurlijk heel naar als mensen van wie je houdt je gedrag afkeuren, maar ik kan moeilijk mijn gedrag aanpassen omdat mijn puberkinderen zich voor me schamen of omdat mijn vrienden andere normen en waarden hebben dan ik.’

En zo gaat het nu altijd. Steeds als jij getriggerd wordt, reageer je direct. Alsof er een niet te stuiten drang tot handelen ontstaat als er iets urgents op je pad komt. Zeker als de emoties daarbij hoog oplopen is die drang tot handelen groot.

Ik ben gewoon direct na de scheiding vorig jaar lekker gaan daten. Ik had daar zin in! Wilde avontuur! Nieuwe mensen leren kennen! En ik had soms verschillende mannen tegelijkertijd en soms ook vrouwen waarmee ik afsprak en met wie ik vree. Ik lette erg op mijn gezondheid en de veiligheid, dat wel.

Nu, in coronatijd is het allemaal op een laag pitje, maar ik heb soms nog wel afspraakjes, ook met mensen die ik eerder heb ontmoet. We houden wel afstand, maar er valt genoeg te genieten hoor. Er is éen iemand met wie ik nu vrij, maar dat is niet per se iemand met wie ik een relatie wil. Hij komt zo nu en dan langs en anderen komen ook nog wel eens een gezellige tuinzit maken met kaarsjes en lekkere muziek.’

Ze kijkt me vol en vrolijk aan.
‘Ik geniet en weet echt niet waar dit toe leidt. Is dat puberaal en idioot? Ben ik te oud om een beetje rond te kijken?’

Ik vraag haar of ze echt het antwoord op die vraag niet zelf weet.

We hebben geen tweede afspraak meer gemaakt.

Delen is Lief!