Ik heb spijt dat ik zolang gebleven ben

ik heb spijt dat ik zolang ben gebleven liefdesverdriet relaties echtscheiding

Jean was een extraverte, flamboyante vijftiger. Hij kwam helemaal wanhopig bij me met zijn verhaal: ‘Ik ben nu 52 en ik heb achteraf het gevoel dat ik 10 jaar van mijn leven heb verpest. Eerst was het rozengeur en maneschijn, maar al gauw had ik het gevoel dat hij not for the right reasons bij me was, zal ik maar zeggen. Ik heb jarenlang geprobeerd zijn aandacht te trekken en het hem naar de zin te maken, maar hij was vaak zo onverschillig. Had een heel eigen vriendenkring en bezigheden.’

Grenzen verleggen

Jean heeft naar eigen zeggen steeds weer grenzen verlegd in wat hij zelf wilde accepteren: ‘Ik heb dat allemaal vergoelijkt met de gedachte dat het juist goed is als ieder zijn eigen leven heeft. En wat was ik dan blij met een weekendje Canarische eilanden waar we de sterren van de hemel vreeën. Ik was verblind van verliefdheid! Maar als we thuiskwamen begon het eenzame leven weer. Uiteindelijk heeft hij me gedumpt voor een ander en ben ik te oud om nog een nieuwe relatie op te bouwen. Ik ben zo boos op mezelf daarover. Waarom ben ik zo slap geweest om mijn leven met hem te verdoen?’

Spijt achteraf

Ik heb echt met hem te doen. Jean moet achteraf dealen met keuzes die hij gemaakt heeft en is erg boos op zichzelf. Ik begrijp heel goed hoe moeilijk het is als je beseft dat je het anders had moeten doen en het te laat is om alles ongedaan te maken. Dat maakt het verdriet van de breuk alleen maar groter en pijnlijker. Je bent dan niet alleen boos op de ander, maar ook en uiteindelijk vooral op jezelf. Ik spoor Jean daarom aan niet zo streng voor zichzelf te zijn, het is niet nodig en het helpt ook niet.

Jezelf begrijpen

Ik vraag Jean een lange lijst te maken van wat er allemaal leuk en goed en fijn was aan de relatie. Hij kijkt me verbaasd aan. ‘Fijn? Waarom zou ik daarover nadenken? Ik ben er helemaal klaar mee! En ik wil ervan af! Ik ben stom geweest en ik wilde dat ik de tijd kon terugdraaien…’ Ik zeg hem dat hij al die tijd blijkbaar niet zover was om een einde aan die relatie te maken. Daar had hij vast een goede reden voor. Het is belangrijk om die reden te achterhalen, zodat hij zichzelf gaat begrijpen. Bij een volgende relatie kan dat van cruciaal belang zijn.

Jean vertrekt met een nadenkende blik in zijn ogen nadat hij beloofd heeft de lijst te maken.

Ik ben heel benieuwd wat daar allemaal voor waardevols uit tevoorschijn komt!

NB: Voor mannen is er een prachtige website, afgestemd hun specifieke manier van verwerken. Check deze website hier, compleet met gratis video’s.

Delen is Lief!

Hester Schaart, liefdesverdriet psycholoog

Professionele hulp bij liefdesverdriet en het verwerken van je relatiebreuk.

Veelgelezen: