Kerstmis

Liefdesverdriet pijn

Ze plukt aan de zakdoek in haar handen en haalt zachtjes haar neus op. Het is begin december en ze heeft me net verteld hoezeer ze opziet tegen deze maand vol feestelijkheden … niet voor haar. ‘Iedereen heeft het er maar over hoe druk ze het hebben en dat ze cadeautjes moeten kopen en hoe ze het allemaal geregeld krijgen.’ klaagt ze. ‘Ik hoef niet éen cadeautje te kopen en wat ik met de feestdagen doe, weet ik echt niet.’ Twee weken geleden had haar ex de relatie beëindigd. Zij was verliefd geworden op een andere vrouw. En nu zou ze dus alleen zitten met de Kerstdagen en met Oud & Nieuw.

Ik denk na. De verleiding is groot om met haar na te gaan wat ze allemaal kan doen om die feestdagen toch een beetje gezellig door te brengen. Ze heeft vriendinnen en een grote familie. Ook zijn er natuurlijk talloze gezellige activiteiten in de stad om naartoe te gaan. Goede afleiding is belangrijk als je door zo’n rouwperiode heen moet.

Maar er is nog iets anders nodig

‘Die feestdagen worden inderdaad niet gezellig dit jaar’, zeg ik zacht. ‘De breuk met je geliefde doet pijn. Verrekte pijn. En dat poets je niet weg met een paar kaarsen en een lief muziekje. Helaas is het niet anders. Je moet door die periode heen.’ Ze kijkt me een beetje verbaasd aan. Ze had vast gedacht dat ik haar tips en adviezen en opbeuringen zou geven. Maar ik wil dat niet doen. Het leven is geen spannend boek of romantische film waar alles zo mogelijk nog beter afloopt dan het tevoren was. Het is soms ploeteren geblazen. En niet iedereen krijgt wat hij of zij verdient. Je liefde verliezen doet zeer. Nadat we dat met elkaar hebben besproken, droogt ze toch haar tranen en loopt iets rechterop de deur uit. Haar feestdagen worden niet leuk. Accepteren maar en zien erdoorheen te komen.

Delen is Lief!

Hester Schaart, liefdesverdriet psycholoog

Professionele hulp bij liefdesverdriet en het verwerken van je relatiebreuk.

Veelgelezen: