Knipperlichtrelatie

Knipperlichtrelatie

Hoe kom ik uit een knipperlichtrelatie?

De vraag wordt mij vaak gesteld: hoe kom ik uit mijn knipperlichtrelatie? Een knipperlichtrelatie is de korte benaming voor heel veel pijn en dapperheid om alsmaar opnieuw te proberen een berg te beklimmen, ook al glij je steeds weer naar beneden*.

Een spannende reis

Mensen blijven vaak lang in zo’n soort relatie, soms jarenlang. Het is dan ook een spannende en enerverende reis. Steeds weer wordt het verlangen getriggerd en saai is het nooit. Hun omgeving begrijpt er niks van en zit vol oordelen. Soms verliezen mensen er tot hun grote verdriet vriendschappen door. Vrienden begrijpen niet dat ze steeds opnieuw proberen in de relatie te blijven. Het is voor hen moeilijk aan te zien dat hun vriend(in) zich zo laat kwellen. En ze hebben geen zicht op de aantrekkingskracht van de partner omdat de relatie zich door de turbulentie ook vaak buiten het zicht van de vriendenkring afspeelt. Ook vinden mensen het moeilijk als hun vriendschappelijke adviezen in de wind worden geslagen.

Zoektocht

Een knipperlichtrelatie beschouw ik eigenlijk als een interessante zoektocht die mensen naar zichzelf doen in relatie tot een ander. De knipperlichtrelatie geeft aan mensen de gelegenheid om langdurig te onderzoeken wie ze zijn. Het zijn vaak mensen die hun eigen grenzen nog niet zo goed kennen en de relatie is dan een soort puntenslijper. Pas als de punt van het potlood scherp genoeg is om het eigen verhaal te vertellen is de relatie voorbij. Of soms ook niet. Soms is het ook zo dat mensen de relatie dan in de juiste context weten te plaatsen waarna die de juiste waarde krijgt.

Gescherpt

Een bevriend stel bracht de eerste jaren van hun relatie al knipperlichtend en ruziënd door. Zij hadden elkaar op latere leeftijd ontmoet en deden een paar jaar over het loslaten van verwachtingen die ze uit een eerder, lang huwelijk hadden meegenomen. Ze wilden diep in hun hart het intense huwelijk terug dat ze achter de rug hadden, compleet met samenwonen, vakanties en kinderen. Dat lukte natuurlijk niet als late 50’ers die 35 jaar huwelijk en een paar kinderen verder waren. Toen ze hun potloden eenmaal aan elkaar gescherpt hadden, gaven ze nog jarenlang vorm aan een intieme LAT-relatie die veel beter bij hen en hun leeftijdsfase paste.

*Sisyphus tartte de goden door hen keer op keer te slim af te zijn en aan zijn dood te ontkomen en werd gestraft door de oppergod Zeus. Hij moest een zwaar rotsblok de berg op duwen, dat steeds weer in de diepte viel, waarna hij weer opnieuw moest beginnen. Zeus toonde daarmee aan dat de goden toch slimmer waren dan Sisyphus en dat zijn hoogmoed voor de val kwam.

Delen is Lief!