Hoe slijt liefdesverdriet?

Na een relatiebreuk is de kans groot dat je voor je gevoel ‘volledig geparkeerd’ staat. Of zogezegd ‘in de file van het leven’ bent beland. En dan niet voor eventjes, maar voor langere tijd. Je hebt werkelijk nergens zin in en als je heel eerlijk bent dwalen je gedachten telkens weer af naar de relatie die er ooit was.

Blijf je te lang in deze modus hangen dan ligt de neerslachtigheid en – op langere termijn – zelfs depressie op de loer. En mocht deze state-of-mind maar lang genoeg aanhouden, dan vertaalt zich dat na verloop van tijd ook naar lichamelijke klachten.

Kortom, je moet verder en het is tijd voor actie! Zodat je jezelf weer open kunt stellen voor een leven vol met positieve prikkels.

Tijd voor actie!

De ervaring leert dat het oproepen van de gewenste positieve prikkels relatief eenvoudig bereikt kan worden door lichamelijk actief te worden, oftewel door te gaan sporten. Want als je gaat sporten (met name duursporten) dan komen er allerlei lichaamseigen morfine-achtige stofjes vrij in je hoofd.

Deze stofjes staan ook wel bekend als neurotransmitters, oftewel overdrachtsstoffen als dopamine (beloning), serotonine (verwerking van pijn) en endorfine (stressreductie). Hierbij staat laatstgenoemde bekend als het snelst werkende anti-stress hormoon, omdat het binnen een minuut een stress-reactie kan stilleggen.

Buiten het feit dat het sporten ervoor zorgt dat de aanmaak van deze belangrijke stoffen in je lichaam gaat plaatsvinden, is er bovendien direct afleiding van datgene dat je gedachten tot nu toe domineerde. Je hebt immers nu even al je concentratie nodig voor iets anders, voor iets positiefs, voor iets leuks!

Liefdesverdriet?

Wat helpt is om een sport te kiezen die bij je past of je uitdaagt

Voor mijzelf kiezen

Sporten is nogal een breed begrip. Waar de een bij sporten denkt aan marathons lopen of wielrennen, staat het voor de ander gelijk aan een flink stuk wandelen of lekker in het bos fietsen.

Het belangrijkste is dat je kiest voor lichamelijke activiteit die bij je past, welke je als leuk ervaart of waar je uitdaging in ziet. Dit kan uiteraard door heerlijk individueel te gaan sporten, waarbij je alle aandacht aan jezelf kan besteden. Maar misschien is het in team- of clubverband, dus samen nog wel veel leuker.

Bewegen gaat je helpen, daarmee laat je het liefdesverdriet afnemen

Zelf heb ik nadat ik was verlaten me aangemeld bij de plaatselijke tennisclub en ben daar op les gegaan. Voor mij was dat een totaal nieuwe ervaring, waarbij ik mezelf ten doel stelde om een goede tennistechniek aan te leren. Bijkomend voordeel was dat niemand mij kende op de tennisclub. Daardoor was er geen sprake van een voorgeschiedenis en had ik een fijne frisse start.

Daarom mijn advies; kom in actie, zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal en ga sporten. Want jezelf iets nieuws leren in combinatie met lichamelijk actief zijn haalt je weg van verdriet en gemis van je leven met je ex-partner.

Hester

Delen is Lief