Als je hart breekt, is je brein niet meer te vertrouwen.

Waarom het belangrijk is om je gebroken hart te helen

Liefdesverdriet is de pijn die je voelt wanneer je relatie wordt verbroken, of als je liefde onbeantwoord blijft. Liefdesverdriet is van alle tijden en hoort nu eenmaal bij mens-zijn. De één overkomt het om de haverklap, de ander is wat voorzichtiger. Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. De vertrouwde manier om tegenslag te verwerken, laat het bij liefdesverdriet vaak volledig afweten. Het brein zoekt een rationele verklaring, die past bij de helse pijn van je gebroken hart en stuurt je daarom gemakkelijk de verkeerde kant uit. Hierdoor groeit de kans dat je verdriet een obsessie wordt.

Het einde van een lange liefdesrelatie heeft invloed op je hele leven; op hoe je slaapt, wat je eet of waar je woont; vaak is niets meer hetzelfde. Als je relatie ophoudt, verlies je immers niet alleen elkaar, maar moet je ook afscheid nemen van je dagelijkse routine en je gezamenlijke toekomst.

Gesprekken met mij als liefdesverdrietpsycholoog zijn een effectief hulpmiddel om jezelf, los van de ander te leren kennen en opnieuw uit te vinden.

Het verwerken van een relatiebreuk is trouwens niet alleen zwaar voor degene die verlaten wordt, maar ook voor de verlatende partij. Het besluit om een relatie te verbreken zorgt misschien voor opluchting, maar brengt vaak ook gevoelens van spijt, twijfel, schuld en schaamte teweeg. Mannen en vrouwen verwerken hun liefdespijn op een verschillende manier. Mannen rouwen langer dan vrouwen. Check hier mijn speciale website voor  mannen.

In ieder geval geldt dat zowel voor de verlatende partner als de partner die wordt verlaten, negatieve gevoelens over de mislukte relatie, een gelukkige toekomst in de weg kunnen staan.

De mate waarin liefdesverdriet een aanslag op je leven is, wordt niet bepaald door de kwaliteit van je relatie of van je liefde voor de ander. Maar hangt nauw samen met je eerdere ervaringen op het gebied van hechtingsrelaties en verlies.

Hoelang het duurt voordat je liefdesverdriet over is, verschilt per persoon. Er is helaas geen verkorte versie in de handel en om er vanaf te komen. Je moet het ondergaan. De weg van breuk naar berusting verloopt meestal via een aantal fases, waarin steeds een andere emotionele reactie de overhand heeft. Het verwerkingsproces is echter zelden lineair en niemand verwerkt zijn verdriet precies volgens het boekje.

Als psycholoog kan ik je houvast bieden en helpen bij het herkennen en begrijpen van de fases in het verwerkingsproces. Want of je nu boos, moedeloos of hoopvol tegen beter weten in bent, het zijn allemaal essentiële stappen op de weg naar herstel.

Ja, stuur mij het GRATIS e-book

Dank je wel! Vanaf nu ontvang je regelmatig onze tips.