Liefdesverdriet na een date

“Het is alweer over met Jaap”

Dit Whatsapp berichtje ontving ik vorige week van een lieve vriendin. Ik wist dat ze een leuke man had ontmoet op een festival en ze was aanvankelijk heel enthousiast over hem. Via een datingapp hadden ze elkaar gevonden en waren gezellig gaan afspreken. Ze konden goed met elkaar kletsen, het contact verliep licht en gezellig en de seks was goed.  Ze stuurde me nog een fotootje van hem en ik zag een vlotte stoere kerel met een lieve oogopslag en dacht: “dat zit wel goed met die twee, wat super fijn voor haar!”.

Ik wist dat haar hart nog broos en kwetsbaar aanvoelde. Immers, ze had 5 maanden geleden een pijnlijke relatiebreuk meegemaakt na een intensieve relatie die 4,5 jaar had geduurd. Ik ben dol op mijn vriendin en ik wens haar het geluk van de wereld, dus ik hoopte met haar mee. Het zou toch zo fijn zijn als ze weer een fijne liefde vindt, die een liefdevolle pleister kan leggen op haar bezeerde hart. En waarmee ze een fijne relatie kan opbouwen en af zou koersen op een nieuwe fijne toekomst.

Maar nee, niets van dat al.

Na twee weken gedate te hebben, stuurde ze mij bovenstaande berichtje. Het was alweer over, want hij was niet verliefd.

Au!

Ik voel met mijn vriendin mee, omdat ik weet hoe pijnlijk het aanvoelt als je gekwetste hart weer een opdonder krijgt. Ik heb dat zelf ook een paar keer meegemaakt en het gevoel om afgewezen te worden is en blijft pijnlijk. Ook na een paar dates met een betrekkelijk onbekend iemand.

Ik ben gaan nadenken over de reden waarom het zo’n zeer doet als je wordt afgewezen door een date. Als je er goed over nadenkt zou je kunnen zeggen dat het helemaal niet zo’n zeer hoeft te doen, want je kent iemand nog helemaal niet zo goed. We weten dat liefdesverdriet na een lange relatie of scheiding enorm impactvol is. Maar liefdesverdriet na een tijdje daten ook??

Blijkbaar wel. Hoe zit dat eigenlijk? 

Ik denk dat er verschillende redenen zijn, waarom afwijzing door een date extra pijnlijk is:

Reden 1: Emotionele kwetsbaarheid

Na een scheiding ben je vaak emotioneel kwetsbaar. Je hebt mogelijk al te maken gehad met een verlieservaring en hebt tijd nodig gehad om je leven weer op te bouwen. Een nieuwe date kan als een sprankje hoop voelen, en als die ervaring dan negatief is, kan het je emotioneel nog verder naar beneden halen.

Reden 2: Vergelijking met vorige relatie

Een verkeerde date kan onbewust herinneringen oproepen aan je vorige relatie, vooral als er bepaalde overeenkomsten zijn in het gedrag van je date en je ex-partner. Dit kan oude wonden openrijten en het verwerkingsproces bemoeilijken.

Reden 3: Angst voor herhaling

Als een date niet goed gaat, kan dit je angstig maken voor herhaling van teleurstelling en afwijzing. Dit kan voortkomen uit de emotionele gevolgen van een scheiding, waarbij je mogelijk al het gevoel hebt gehad dat je niet goed genoeg was of dat je tekortschoot.

Reden 4: Onzekerheid over de toekomst

Een mislukte date kan je onzeker maken over je vermogen om liefde te vinden en een gezonde relatie op te bouwen na je scheiding. Dit kan leiden tot gevoelens van hopeloosheid en verdriet over de toekomst.

Reden 5: Gevoel van eenzaamheid

Na een scheiding kun je je al eenzaam voelen, vooral als je gewend was om met je ex-partner samen te zijn. Een verkeerde date kan dit gevoel van eenzaamheid versterken, omdat het je confronteert met het feit dat je nog steeds op zoek bent naar een nieuwe partner.

Het is belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om te genezen en te herstellen van de scheiding, voordat je jezelf weer volledig openstelt voor nieuwe relaties. Professionele hulp, zoals therapie bij mij, kan ook nuttig zijn om je te helpen omgaan met liefdesverdriet en de emotionele gevolgen van een scheiding. Onthoud dat het normaal is om verdrietig te zijn na een verkeerde date, maar met tijd, zelfzorg en steun kun je geleidelijk aan weer positieve stappen zetten richting een gezonde toekomst.

En weet je wat ook mijn advies was naar mijn vriendin? Mijn advies was:

Omarm je pijn, want die pijn vertelt je dat je een prachtig en dapper mens bent, die in staat is om lief te hebben. Er is echt niets mis met jou en deze Jaap mist een geweldige kans voor jou als prachtige vrouw.

Laat je niet van de wijs brengen en ga vooral verder met daten.

Dit is super belangrijk, want:

Hoe meer je gaat daten, hoe meer je jezelf leert kennen en hoe groter de kans is dat je wel een grote liefde weer gaat ontmoeten.

Dus duw deze liefdesverdrietpijn niet weg, maar neem het waar. Je hoeft niet iets op te lossen, je hoeft het alleen maar te voelen en hoe meer je het voelt, hoe sneller het zal weg ebben.

Laat je niet ontmoedigen als je liefdesverdriet hebt van een date. Stap gauw weer op de datefiets, want zo leer je goed datefietsen.

Wil je weten hoe ik je kan helpen bij liefdesverdriet na een afwijzing door een date?

Stuur mij gerust een mail: info@praktijkvoorpsychologieschaart.nl.

Delen is Lief!