Er zijn talloze manieren waarop iemand een ander aan de kant zet, aan de dijk zet, de bons geeft, het uitmaakt, dumpt; dat blijkt ook uit de verschillende uitdrukkingen die er voor het einde van een relatie zijn.
Heeft de manier waarop iemand het uitmaakt invloed op de verwerking van die breuk? Over het algemeen is het super belangrijk dat uitmaken op een humane manier moet gebeuren. Waarheid als een koe, toch
Voordelen van een bot einde
Maar misschien zitten er ook voordelen aan als iemand het op een schofterige manier uitmaakt. Een vriendin van me vertelde dat haar lover het heel liefdevol met haar had uitgemaakt. ‘Er was niets op aan te merken, hij deed het open en eerlijk, gepast en liefdevol, zonder rancune of lelijkheid. En weet je Hester, daardoor bleef het verdriet veel langer hangen. Ik miste hem en kon maar geen afstand nemen van deze man. Het duurde wel een half jaar voordat het verdriet wegbleef, bijna net zo lang als de relatie had geduurd.’
Ja, als iemand het lelijk uitmaakt is de eerste emotie boosheid, verontwaardiging en afkeer. Ook iedereen om je heen is boos over de naarling die het in zijn hoofd haalt om je te dumpen per Whatsapp of vreemd te gaan met een vriendin: ‘Dat doe je toch niet! Maar goed dat je van die lul af bent!’. En ja, woede helpt bij acuut liefdesverdriet. Ik raad mensen die net ‘gedumpt’ zijn aan om een lijst te maken met vervelende dingen van hun ex. En die lijst ook geregeld te lezen. Daarmee creëren ze gemakkelijker afstand.
Maak kunst van je woede
Het overkwam de Franse kunstenares Sophie Calle ook. Haar partner beëindigde hun relatie per e-mail. Ze was woedend en wanhopig. Aangespoord door zijn laatste zin: ‘zorg goed voor jezelf’ besloot ze de mail openbaar te maken.
Meer dan honderd vrouwen vroeg ze de mail te interpreteren, te vertalen, of er op andere wijze op te reageren. Ze koos de vrouwen vanwege hun beroep: een rechter, een politieofficier, een danseres, een latinist, een waarzegster, een reclasseringsambtenaar, een geheim agente, een schaakspeelster, etc.
Calle maakte foto’s van hen terwijl ze de brief lazen, thuis, in een park of aan de waterkant, op een trap of bank, en op die foto’s lijkt het of zíj worden afgewezen. Hun reacties en de foto’s zijn te lezen en te zien in haar boek Take Care of Yourself (Prenez soin de vous) en op de Biënnale van Venetië 2007.
Als goede herinneringen overblijven
Toch is het de vraag of het werkelijk helpt bij de verwerking, zo’n nare afloop.
Het is misschien aanvankelijk gemakkelijker om iemand van je af te duwen als hij je bedriegt of onheus bejegent. Maar op de lange duur blijft er een knagend gevoel over van deze relatie, waar je maar moeizaam vanaf kunt komen.
Als iemand het op een nette manier uitmaakt, duurt het misschien wel iets langer voor je hem ‘vergeten’ bent, maar hij kan dan wel een mooi plekje in je hart innemen, waardoor de goede herinneringen overblijven.
PS: In deze mail gaat het over vrouwen, die zijn verlaten door hun man. Andersom gebeurt natuurlijk net zo vaak: Mannen die in de steek gelaten worden door een vrouw.
En juist daarom lieve man, heb ik speciaal voor jou een andere website gemaakt, want mannen gaan anders om met een breuk dan vrouwen, ze blijken zelfs langer in hun verdriet te hangen.
Wil jij als man meer hierover weten en zelfs wel 7 heldere uitleg video’s van mij hierover zien? Schrijf je dan in voor mijn gratis roadmap. Je vindt hier alles.