Opgelicht

Opgelicht liefdesverdriet besodemietert

Ontspannen komt hij binnengewandeld voor ons laatste gesprek. We hebben een afsluitend gesprek na een paar maanden van zoeken naar lichtpuntjes. Ik ben blij hem zo daadkrachtig en opgewekt te zien. ‘Het ticket is geboekt’, opent hij het gesprek vol vuur. ‘Ik vertrek volgende week. Mijn droom komt uit.’ En hij vertelt direct verder: ‘Dat had je niet gedacht he? Dat ik zoveel vaart zou maken?’

Achterbakse oplichtster

Ik moet inderdaad bekennen dat ik niet had gedacht dat dit zo snel zou gaan. Ik heb hem als een geslagen man zien binnenkomen een paar maanden geleden. Zijn relatie was plotseling op de klippen gelopen omdat die totaal niet bleek te zijn wat die eerder leek. De prachtige, ambitieuze, lieve, interessante vrouw die hij ontmoet had via internet bleek een achterbakse oplichtster te zijn die hem in korte tijd duizenden euro’s had weten te ontfutselen.

En niet het verloren geld, maar vooral de diepe twijfel over zijn eigen beoordelingsvermogen en intelligentie  maakten tot het hoopje ellende dat bij mij in de stoel zat weggedoken destijds.

Dromen

Hij vertelde me in een van onze sessies dat zijn grote droom altijd was geweest om een grote wereldreis te maken en onderweg in zijn levensonderhoud te voorzien als schrijver. Hij was redacteur bij een regionale krant en had het er best naar zijn zin, maar in een van de gesprekken waarin we verkenden hoe hij zijn leven voor zich had gezien toen hij jong was, kwam dit plan plotseling als lonkend perspectief tevoorschijn. Het leek alsof er een vonkje ontstoken werd. Ik zag dat zijn ogen begonnen te twinkelen en het plan rolde uit zijn mond alsof hij het al veel eerder had uitgewerkt.

‘Ik was me er niet echt van bewust, maar ergens diep vanbinnen is het gerijpt,’ vertelt hij me nu. ‘Ik had zoveel geld op de bank staan, ik was aan het sparen voor die wereldreis, maar ik was me daar niet van bewust. Die dame heeft dat er nu allemaal doorgejaagd en ik ben haar nog dankbaar ook! Want weet je wat het goede nieuws is: ik wil helemaal niet met een heleboel geld op reis. Ik wil schrijvend reizen en daarmee mijn geld verdienen.’

Toen het plan helder was, bleek de uitvoering niet zo ingewikkeld. Hij benaderde een aantal kranten en tijdschriften met zijn plan om al reizend verhalen voor hen te maken. Hij bedacht verschillende interessante invalshoeken en de redacties waren bijna allemaal enthousiast!

Ruimte maken

Hij gaf me een stevige hand bij het afscheid: ‘Dank voor de ruimte die je voor mijn droom gemaakt hebt,’ zei hij lachend. Ik nam zijn bedankje aan, maar wist heel goed dat hijzelf degene was die de meeste ruimte had gemaakt. Maar daar kwam hij onderweg nog wel achter. Ik mocht heerlijk meegenieten!

Heb jij ook verborgen dromen? Mail ze me, ik wil ook graag meegenieten van jouw dromen!

Delen is Lief!

Hester Schaart, liefdesverdriet psycholoog

Professionele hulp bij liefdesverdriet en het verwerken van je relatiebreuk.

Veelgelezen: