Rouwen om een relatiebreuk?

Rouwen liefdesverdriet psycholoog Hester Schaart gebroken hart

Wanneer we spreken over rouwen, denkt iedereen dat er iemand is doodgegaan. De eerste gedachte bij rouw, is dus dood. Het definitieve afscheid van een overleden iemand. En als die overleden persoon een dierbare is, bijvoorbeeld je liefste tante, dan weten we allemaal dat je “Moet gaan Rouwen, om dat verlies een plek te geven”.

Het valt mij op dat rouwen niet zo vaak in onze gedachten tevoorschijn komt, als er een scheiding is. “Rouwen om een relatiebreuk”, zoals een scheiding is dus iets waar je niet iedere dag bij stilstaat. En zeker niet als je zelf heppiedepeppie in een fijne relatie zit.

Er zit dus een gek dingetje in het woord “rouwen”: het is een woord wat wij als peuten (psychologen, coaches, counselors) te pas en te onpas gebruiken, met de veronderstelling dat iedereen direct snapt waar we het over hebben.

Rouwen betekent in ieder geval dat je ergens een verlies hebt meegemaakt: of dat nou je tante is, of je hond, of jouw lievelingsboom in je tuin (die vanwege een enge worm moest worden gekapt).

En dus ook rouwen na een relatiebreuk

Vooral als je ongewild verlaten wordt door je geliefde. Ik vind het lastig te zeggen, maar misschien voelt het zelfs pijnlijker om een relatiebreuk mee te maken, dan iemand te verliezen aan de dood.

Ik zeg dat met schroom, want ik wil niemand voor het hoofd stoten of kwetsen, maar ik hoor het mensen zo vaak zeggen: ‘Ik wou dat mijn ex dood was!’ En zonder nu te denken dat ze dat werkelijk wensen, betekent dat toch dat ze dat bij momenten kunnen voelen als een beter alternatief. Het lijkt misschien gemakkelijker als iemand werkelijk verdwenen is en niet ergens vrolijk rondhuppelt met een nieuwe geliefde aan zijn zijde. Naast het verdriet is er de jaloezie en woede en alle heftige gevoelens die gepaard gaan met de dynamiek van het nieuwe leven.

Laat me weten wat jouw gedachten zijn bij het woord rouw? Ik ben heel benieuwd!

Wist je trouwens dat ik een geweldige tool heb ontwikkeld voor jou, als je bent verlaten door jouw ex-geliefde? Deze tool is het Alleen Krachtig Verder Plan, met een uniek stappenplan om verder te gaan nadat je ongewild moest scheiden van jouw ex.

Als je het Alleen Krachtig Verder Plan hebt doorlopen, ga jij naar huis met super veel zelfvertrouwen, zonder verdriet om het gemis van je ex en het leven dat je had en een bak optimisme van heb ik jou daar! Ik leer je namelijk in deze tool dat er een leven is zonder je ex, een leven waarin jij weer helemaal happy bent en nieuwsgierig naar jouw toekomst kijkt.

Dan kom je weer vrolijk je bed uit, dan is het prima om alleen je boodschappen te doen, dan voel je je tevreden wanneer je in je up je serie kijkt, dan ga je tevreden naar jouw eigen bed. En dat alles Zonder je Alleen te voelen. Start vandaag nog: dan ga je vrolijk je zomervakantie in!

Delen is Lief!

Hester Schaart, liefdesverdriet psycholoog

Professionele hulp bij liefdesverdriet en het verwerken van je relatiebreuk.

Veelgelezen: