Tijd is je beste vriend.

Dit blog schrijf ik jou vanuit mijn bed in onze woonkamer. Niet omdat ik ziek ben hoor, maar omdat mijn beide voeten zijn geopereerd vorige week. Pootjes moeten nu omhoog en ik mag een week niet lopen. Ik ben overigens fantastisch geholpen door de kliniek hier dichtbij en manlief verzorgt me met liefde en aandacht. Volgende week loopgids en voordat ik het weet, loop ik weer als een kieviet.

Vaarwel knobbeltenen, welkom mooie voetjes zonder pijn!

Terug nu naar jou…

Heb jij voor dit jaar je dingen voorgenomen? Of heb je je voornemens al weer in de kast gezet?

Wist je dat we onszelf altijd veel te veel voornemen voor de korte termijn en tegelijkertijd onderschatten wat we op wat langere termijn allemaal kunnen doen?

Heb je wel eens teruggeblikt op een periode en je verbaast over wat je allemaal had gedaan? Zo niet, dan raad ik je aan om dat eens te doen. Je zal versteld staan wat er allemaal uit je handen (en hoofd) kan komen in -bijvoorbeeld- drie maanden!

Vergeten lukt niet zomaar

Datzelfde geldt ook voor het afscheid nemen van je ex. Als een relatie ten einde is verzuchten veel mensen in mijn spreekkamer al na een maand: ‘Ik kan hem maar niet vergeten.’ Ik verbaas me dan wel over die naïviteit. Hoe zou je iemand met wie je jarenlang lief en leed hebt gedeeld, met wie je je verbonden hebt gevoeld voor het leven, met wie je misschien kinderen hebt, die jou heeft geholpen en in wiens zwakste momenten jij aan zijn zijde stond; hoe zou je die zomaar uit je leven kunnen schrappen?

Dat is een schromelijke overschatting van je vermogen afscheid te nemen en een onderschatting van de kracht van de verbinding tussen mensen.

Zo gelukkig!

Aan de andere kant moet ik ook wel eens een beetje lachen om mensen die mij vol verbazing na een jaar komen vertellen (want, ja, dat doen mensen tot mijn plezier ook wel eens) hoe gelukkig ze zijn met een nieuwe partner en wat ze allemaal al niet met hem of haar hebben ondernomen (vakanties, verhuizingen, geboorte etc.) en hoe gelukkig ze weer zijn.

De tijd is je vriend

De tijd heelt alle wonden, zeggen ze wel eens. Ik zeg liever: de tijd is je beste vriend. Het is belangrijk om tijd te nemen voor afscheid en dat niet af te dwingen. Een boom wringt zichzelf ook niet in een paar weken uit de grond. En tegelijkertijd: wat verbazingwekkend prachtig staat een eerder zieltogende winterse boom toen je even niet keek binnen een paar weken weer in volle bloei!

Doe kleine dingen

Waarmee ik maar wil zeggen: doe kleine dingetjes als je verdrietig bent. Neem de tijd als je vriend. Ruim eens een la op in een rommelige kast. Wandel je vaste rondje eens de andere kant om. Zet een vaas vol met bloemen die je normaal nooit zou kopen. Dat zijn mooie voornemens voor een week. Je zal zien dat je de week erna zin hebt om een film te bekijken waar je ex geen zin in zou hebben en die heerlijke stinkkaas te kopen waar hij een hekel aan had. De week erna nodig je die oude vriendin uit die je verwaarloosd had en de week daarna geef je je op voor een cursus die je al zo lang wilde doen.

Langzaam, langzaam, kruip je uit het holletje van verdriet. Zonder dat je je jezelf dwingt of overschat.

Doe rustig aan!

PS: Ben je een man? wist je dat ik speciaal voor jou een geweldige mannenwebsite heb< check deze website hier


Delen is Lief!

Hester Schaart, liefdesverdriet psycholoog

Professionele hulp bij liefdesverdriet en het verwerken van je relatiebreuk.

Veelgelezen: