Verdriet is ook liefde

Ik neem je even mee naar vorig jaar.

Toen was mijn kat Raffi weg gelopen. Ik was door zijn wegloopactie behoorlijk van slag. Mijn gedachten gingen alle kanten op: wat als hij ergens in de bosjes ligt dood te gaan? Wat als hij overreden is? Wat als hij hongerig rond loopt te dwalen?

Ik had de dierenambulance al gebeld en daar was hij niet gevonden. Misschien was hij door iemand meegenomen en wordt hij nu heel liefdevol verzorgd?? Ik hoopte het maar.

Ik hoopte het heel erg. Ik had ook al een paar avonden lopen roepen en met brokjes geschud. Ik maakte me zulke zorgen. Ik miste ‘m; Raffi kon zo heerlijk warm op mijn schoot liggen…!

Zacht

Ik weet nog wat ik dacht:

‘Wat gebeurt er toch met me? Waarom ben ik nu zo van slag? Ik liet al die piekergedachten de revue passeren, en dit was wat ik concludeerde:

Het zijn allemaal bijkomstigheden en gevolgen van zijn verdwijning, die me zo overstuur maken. Als ik al die gedachten weglaat, wat blijft er dan over? Ik heb verdriet omdat die poes weg is. Het is een zacht gevoel dat ik best kan verdragen en waar ik niet van in paniek ben.

Een mens

Het gemis van een huisdier is misschien niet te vergelijken met het gemis van een mens. Maar toch.

Hoe is dat eigenlijk bij jou?

Misschien pieker je over jouw toekomst en hoe die er nu, zonder deze partner, uit gaat zien.
Misschien ben je wel aan het panieken over jouw gezin dat nu, door de scheiding tussen jou en je partner, uit elkaar valt.

Misschien maak je je zorgen om de kinderen.

Misschien verlies je er wel vrienden door, of worden die vriendschappen anders.

Misschien ben je bezorgd over je dagritme of bepaalde rituelen (elke vrijdagavond uit eten, elke zaterdag naar de markt, samen naar de film, krantje lezen in het weekend), of ja,

Misschien moet je door deze breuk ook wel afscheid nemen van een lief dier, jullie gezamenlijke hond of kat.

Eronder en erachter

En dat zijn dus allemaal gedachtenspinsels die een afgeleide zijn van het verdriet dat je voelt over het gemis van je partner. Als je al die tobberijen aan de kant zet en eens rustig gaat zitten en een keer diep ademhaalt.

Wat voel je dan onder al die zware zorgen?

Wat voel je achter alle ondraaglijke piekerijen?

Is dat verdriet hard of zacht?

Is het donker of licht?

Welke kleur heeft het?

En is er ook een associatie met een geur?

Verdriet is liefde

Misschien kan je wel navoelen wat ik voelde toen ik stilstond bij het verdriet om de verdwijning van Raffi. Dat het een zacht verdriet is, dat mijn liefde voor dat zachte beestje laat zien.
En dat elk verdriet ook een liefdevolle kant heeft, laat zien dat ik lief kan hebben en dat dat mooi is.

Als jij al meer dan een half jaar je verdrietig voelt over je ex , omdat het leven met hem of haar zo ontiegelijk blijft missen. Jij wil je juist levenslustig voelen en opgeruimd: weg die rommel uit je verleden!

Klaar zijn met dat verdriet!

Dit programma biedt je houvast en zet jou uit naar de koers die je wilt: namelijk het verdrietige verleden loslaten en je hart openen naar de toekomst. Zodat je weer zorgeloos en bruisend bent.

Aan het eind van dit programma is je gebroken hart verdwenen, en  ben je weer die stralende ondernemende vrouw of man die je vroeger was.

Dit complete online programma is online en dat is zo fijn: je wordt niet afgeleid door de omgeving, maar je volgt het helemaal lekker zelf vanaf je eigen telefoon of computer in je eigen tijd. Niemand hoeft mee te kijken en niemand hoeft te weten dat jij in je eigen tijd aan je eigen genezing werkt.

Super toch? Jouw deelname zorgt ervoor dat je eindelijk van al dat tobberige verdriet af bent, waar je al zo’n tijd mee rondloopt. Korte metten met dat gestolde verdriet!

Word jij de volgende succesvolle deelnemer van mijn programma, die eindelijk het grote verlies van die ex achter zich laat en de moed heeft om bruisend het voorjaar in te stappen?

Kies voor genezing van jouw gebroken hart en stap nu in.

Delen is Lief!

Hester Schaart, liefdesverdriet psycholoog

Professionele hulp bij liefdesverdriet en het verwerken van je relatiebreuk.

Veelgelezen: