Vergeving

Hoe houd jij dat vol?’ vraagt een vriendin me. Ze begrijpt niet hoe ik het volhoud om elke dag met mensen over hun problemen te praten. Zij zelf heeft een heel ander beroep, waarvan ik overigens ook vaak denk: ‘Hoe houd je dat vol?’. Ze zit als beleidsmedewerker de hele dag te vergaderen ;-). Waarmee ik maar wil zeggen: alles is relatief en mijn gedachten gingen direct uit naar jou

Want de vraag over het volhouden is wel relevant. En die vraag stel ik in gedachten dus vaak aan jou. En zeker nu, aan het eind van het jaar, als we allemaal met onze tong op de schoenen de Kerst proberen te halen, omdat we dán eindelijk een paar dagen vrij hebben, vraag ik me af: hoe houd je dat vol?

Heb je al een kijkje genomen naar mijn mooie workshop over zelfliefde?

Want Kerst is vaak vreselijk als je liefdesverdriet hebt. Zit je daar onder je Kerstboom, terwijl je ex met zijn nieuwe liefde naar Parijs is afgereisd of met jouw kinderen en háár ouders kalkoen zit te kluiven. Iedereen kruipt in zijn nest bij elkaar en jouw nest voelt leeg en koud. Eenzaam. Stresserig. Nutteloos. We kampen er allemaal wel eens mee.

Mijn vriendin onderbreekt mijn gedachten en vraagt nogmaals: ‘Hou houd jij dat vol?’ Ze kijkt me oprecht geïnteresseerd aan. En dan pas realiseer ik me dat ik zelf ook moe ben. Natuurlijk vervult het me vooral van trots dat mensen me in vertrouwen nemen en hun grootste zorgen met me willen delen maar ja, het maakt me ook moe. Natuurlijk. Het zou wat zijn als het me niks zou doen! (Wat me trouwens vooral moe maakt is de berg administratie die vast zit aan mijn werk.)

En ik weet dus ook dat het ontzettend belangrijk is om goed voor mezelf te zorgen. Op tijd vrij nemen, lekker uitslapen, zwemmen, winkelen, naar de film, leuke gezellige dingen doen. Praten over gepieker met goede vriendinnen helpt ook en een heerlijk serie bingewatchen: zó ontspannend! Ik volg momenteel “Ik weet wie je bent.”, een lekkere spannende advocatenserie op NPO Start met Daan Schuurmans (kijk ik graag naar ;-)). Dat overtuigt mijn vriendin wel.

Ik noem het allemaal ‘zelfzorg’, of beter nog: ‘zelfliefde’.

Als ik van mezelf houd, hoeft niemand anders dat te doen om me goed te voelen.

Dát klinkt natuurlijk wel erg gemakkelijk, terwijl het soms knap lastig is om van jezelf te houden, zeker in moeilijke tijden. Nastrevenswaard is het zeker!

Wat doe jij om voor jezelf te zorgen? Wat doe jij uit liefde voor jezelf? Ik ben benieuwd! En misschien is het in dat kader fijn voor je om deel te nemen aan de workshop over zelfliefde die Daphne Wiersma van Hart aan het werk en ik op 12 februari geven. Om jou te helpen van jezelf te houden. Je geeft jezelf hier op.

Delen is Lief!

Hester Schaart, liefdesverdriet psycholoog

Professionele hulp bij liefdesverdriet en het verwerken van je relatiebreuk.

Veelgelezen: