Wat is eigenlijk het verschil in hoe mannen en vrouwen met liefdesverdriet omgaan?

mannen en vrouwen liefdesverdriet

Cliënten vragen mij vaak naar het verschil in aanpak en beleving van liefdesverdriet tussen mannen en vrouwen. Ik wil natuurlijk een beetje voorzichtig zijn en niet al te veel generaliseren, maar zie vaak wel verschillen.

Mannen en liefdesverdriet

Mannen gaan in een “oplossingsstand”. Ze ervaren een probleem (liefdesverdriet, een liefdesbreuk) en willen dat aanpakken. Daarom storten mannen zich vaak op een nieuw ding in hun leven; een nieuw project of promotie op het werk, een nieuwe sport, een uitdaging, een reis.

Mannen zullen minder snel hun gevoelens van pijn, schaamte, schuld, angst of verdriet delen. Ze kroppen het wat meer op. Zo lijken ze best “cool” aan de buitenkant, maar aan de binnenkant (hun binnenwereld) voelen ze zich vaak niet zo “cool”.  Misschien lijken ze opgelucht in eerste instantie, maar later komen daar vaak veel meer gevoelens om de hoek kijken.

Vrouwen en liefdesverdriet

Vrouwen daarentegen gaan hun liefdesverdriet delen, vaak met vriendinnen, familie, collegae. Ze willen graag steun en troost en zoeken dat in het contact met anderen. Vrouwen gaan vaak ook de relatie, de breuk, hun ex en zichzelf analyseren. Ze zullen meer wachten met het aangaan van een nieuwe relatie.

Beide manieren zijn natuurlijk prima! De gevolgen van liefdesverdriet zijn voor het lichaam trouwens niet gering. Dat geldt vooral voor je hart.

Delen is Lief!

Hester Schaart, liefdesverdriet psycholoog

Professionele hulp bij liefdesverdriet en het verwerken van je relatiebreuk.

Veelgelezen: