In de nasleep van nare of vervelende gebeurtenissen komt het vaak voor dat men afleiding of ontspanning probeert te vinden door meer genotsmiddelen te gaan gebruiken, zoals alcohol of drugs. Middelen waarvan men weet dat het een bepaalde mate van luchtigheid rondom gevoel en emotie kan brengen. Even niet de heftigheid van het moment hoeven te ervaren, laat staan het allemaal te moeten verwerken, maar je gewoon beter voelen dan dat eigenlijk het geval is. En ja, zo’n moment van verdoving en kunnen wegvluchten uit de realiteit is effectief. Je voelt je voor even goed, of beter gezegd een stuk minder ellendig. 

 

En je denkt: “”dat liefdesverdriet: dat komt later wel..””

 

Wijn tegen de pijn

Liefdesverdriet en alcohol

Zelf zocht ik nadat ik verlaten was mijn heil in alcohol. ’s Avonds ter ontspanning een paar glazen wijn om me losser en minder verdrietig te hoeven voelen. En dat werkte prima; mezelf verdoven en zo de confrontatie met mijn gevoel vermijden.

Niets aan de hand dus zou je denken. Maar voordat ik het wist dronk ik iedere avond een paar wijntjes. En een paar werden er naar verloop van van tijd standaard minimaal drie of vier.

De gevolgen hiervan werden ook al snel zichtbaar. Ik kwam aan, mijn kleren pasten niet meer, mijn concentratieboog werd steeds korter en de hang naar meer alcohol werd juist groter. Ik was aan het drinken om het drinken, of beter gezegd om mijn emoties te kunnen verdrinken.

Gelukkig realiseerde ik me bijtijds dat ik mezelf met dit gedrag en deze vermijdingsstrategie voor de gek hield. Het besef kwam op een avond dat de fles leeg was en de slijterij gesloten. De hoogste tijd om het roer om te gooien en een andere aanpak te kiezen in mijn strijd met al het opgekropte liefdesverdriet.

Gezond(er) eten

In mijn vorige blog heb ik beweging en sport benoemd als belangrijke pijlers om zowel fysiek al mentaal jezelf weer op te kunnen laden. In dit blog wil ik daar nog een gezond schepje bovenop doen door het belang van de juiste voeding aan te halen.

Want nadat ik de inname van alcohol op een laag pitje had gezet en mijn eetpatroon onder de loep nam, kwam ik tot de conclusie dat ook daarin veel winst voor mezelf te behalen viel. Het sporten gecombineerd met gezond eten en het vermijden van alcohol heeft mij binnen relatief korte tijd heel veel opgeleverd. Ik ben niet alleen kilo’s afgevallen, maar me ook vrijwel direct stukken beter gaan voelen.

Ja, het kost tijd en moeite om voor jezelf te gaan koken en goed te letten op wat je eet en drinkt. Maar besef je ook dat je daarmee jezelf op de eerste plaats zet.

Zo nu en dan alcohol en/of snacken als traktatie? Niets mis mee. Maar uiteindelijk draait het om het vinden van de juiste balans in jouw leven. Geef daarom je lichaam en geest de zorg en aandacht die het verdient. Vooral als je nog rouwt om je ex(relatie).

Hester

Delen is Lief