Ze weet hoelang haar liefdesverdriet duurt

Marie Therese had mij een noodkreet per mail gestuurd: “Hester, ik heb een gebroken hart en ik wil er Nù vanaf! Kan me niet schelen hoeveel een sessie bij jou kost. Het liefst wil ik binnen nu en twee weken een consult bij jou, omdat ik daarna weer vlieg naar New York”.

Nu heb ik gewoon een vast tarief en gelukkig binnen een week een mogelijkheid om haar te zien.

Bij onze eerste afspraak zwierde ze met lange zwarte haren en een Frans accent mijn kamer binnen, hoge hakken, prachtige jurk, een zalig parfum: beetje geraffineerde geur. Zo, dacht ik: dat is nou eens een vrouw van de wereld.

Om haar nek flamboyante rinkelende kettingen, lange rode nagels, slank postuur en benen waar ik terstond jaloers op was. Niets ordinairs, maar juist tot in perfectie en in details keurig verzorgd. Een vrouw, die waarschijnlijk op straat vaak even wordt nagestaard: met een energie en lach van heb ik jou daar.

Liefdesverdriet

In ons eerste gesprek nam ze direct het woord met een geaffecteerde melodieuze tongval, inclusief wat Franse woorden tussen door. “Esstèrrrr, mijn minnaar heeft er de brui aan gegeven en ik kan dat werkelijk niet verkroppen. Ik ben werkelijk enorm raakt door dit immense verdriet, Mon Dieu!

Hij heeft onze relatie gestopt, omdat hij het niet meer aankon om zijn vrouw te bedriegen en zijn gezin te moeten verlaten. Ik heb hem sinds 4 maanden niet meer gezien, maar sindsdien slaap ik niet, huil ik als ik alleen ben en dit is de derde week dat ik me heb ziekgemeld. Ik wil weten hoelang dit verdriet duurt, wil er zo snel mogelijk weer van af. Ik heb een stel invloedrijke klanten in New York, waar ik echt naar toe moet. Over twee weken word ik verwacht bij een meeting aldaar, en ik wil nu echt van jou een solution.

Op mijn vraag waarom ze voor minnaars iets in haar leven in plaats van een vaste partner vertelt ze: “In mijn leven wil ik me liever niet lang verbinden met iemand, als in dat ik mijn leven met degene deel. Ik werk internationaal als business coach, heb een penthouse, vlieg de wereld over en heb af en af een lieve en fijne minnaar, het liefst eentje met zachte handen”

Een man met wie ik zou samenleven, zou mij gedoe en verplichtingen op leveren. Ik wil geen gedoe, wel plezier en fijne seks met iemand waar ik ook mee kan lachen.

Ik merkte dat ze me een beetje biologeerde, deze vrouw: wellicht haar oogopslag, haar manier van bewegen, de manier waarop ze de leiding naam in dit gesprek, naast die Franse melodieuze uitspraak. Bedacht me dat dit waarschijnlijk ook bij veel mannen gebeurt: een soort van erotische uitstraling.

In control

Ik stelde haar enorm veel vragen.
Met name over de waarom juist deze man haar zo had geraakt en waarom ze hem juist wilde houden als minnaar. Wat maakte hem zo interessant? En: hoe verbond ze zich in alle voorgaande relaties (die allen niet langer duurde dan maximaal een jaar)

Al pratende kwamen we op het onderwerp controle drang. Ze vertelde dat ze als dochter van een ambassadeur en een moeder als chirurg, werd opgevoed met de harde hand: presteren was iets wat je moeten doen, niet je ouders teleurstellen, altijd hard werken, je keurig gedragen als een net meisje. Warmte is iets wat ze niet kende van haar ouders, ze waren voorwaardelijk in hun liefde naar haar: bij een hoog cijfer kreeg ze geld als beloning, bij een 6 of 7 moest ze weer snel haar kamer in om harder te studeren.

Toen we zo spraken over de hardheid van haar ouders, en vervolgens over de weinige emotionele beschikbaarheid van hen, werd ze stil en zei uiteindelijk zachtjes:
Esstèrrrrr, ik heb altijd controle willen hebben in mijn relaties en als ik maar degene was die de relatie kom stoppen, ontnam ik de kans dat de ander mij zou verlaten en zo hield ik altijd ter controle.  Nu ben ik verlaten door deze minnaar, hij heeft gevoelsmatig mij de controle ontnomen, hij was mij voor.

We sloten de sessie af met de afspraak dat ze nog een paar keer zou komen om uit te zoeken hoe ze zònder controle behoefte een volgende relatie zou kunnen aangaan. Eerst maar eens starten met de relatie met zichzelf, dacht ik, toen ze weer mijn kamer uitzwierde.

à bientôt!

Herken jij je in Marie-Therese en ben jij ook iemand die controle wil houden? Heb jij daar ook zo’n last van en wil je deze valkuil niet meer in een volgende relatie? Neem dan contact met mij voor een vrijblijvend gesprek, waarin ik jouw meteen 2 concrete adviezen geef hoe je de controle ombuigt naar los laten.

Delen is Lief!

Hester Schaart, liefdesverdriet psycholoog

Professionele hulp bij liefdesverdriet en het verwerken van je relatiebreuk.

Veelgelezen: