Zoek tijdig hulp voor je verstopte gootsteen

hulpvragen helpen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: zoek tijdig professionele hulp als je zelf niet uit je problemen komt!

Die oproep geldt wat mij betreft heel breed. Zoek tijdig hulp als je auto hapert, of als de verf op je vensterbank begint op te drogen, maar ook als je ergens op je lijf een knobbeltje ontdekt, of als je zeurende kaakpijn begint te krijgen. De garage en de tandarts hebben het heel goed tussen onze oren gekregen: ieder half jaar gaan we ter controle om ervoor te zorgen dat de auto en het gebit goed blijven snorren. Ook de huisarts heeft een lage drempel. Als we twijfelen over een krampje, een bultje of een vlekje, vinden we het heel normaal om even een afspraak bij de huisarts te maken.

Liever zelf oplossen

Voor psychische hulp ligt dat anders. Als we somber worden, zijn we ineens heel ‘flink’. We kunnen het allemaal heus best zelf oplossen en verder belasten we liever onze vrienden en familie tot vervelens toe met eindeloze piekerijen en sombere gedachten dan dat we een afspraak maken bij een psycholoog. Ook moet de familie het ontgelden als het verdriet verzuurd en verhard is en er in de vorm van ruzies en scheldpartijen of -erger nog- huiselijk geweld uit komt. Als al die mensen nou veel eerder naar de psycholoog gaan, zou heel wat leed achter de voordeur zijn voorkomen.

En ja natuurlijk, je moet wel elke dag je tandenpoetsen en je auto tijdig even stofzuigen. Ook moet je de haren uit het gootsteenputje halen en af en toe een lapje over de vensterbank halen. Allemaal om te zorgen dat alles goed blijft gaan. Zo kan je ook best je hart luchten bij een vriendin of zus als de dingen niet zo lekker lopen. Dat mag ook wel even duren.

Maar als je ’s morgens met een donderwolk boven je hoofd wakker wordt of je liefdesverdriet is na zes maanden nog niet over, maak dan een afspraak bij een psycholoog. Die kent jou niet en kijkt met een frisse blik naar je problemen. Hij of zij zal niets vergoelijken of erger maken. Hij kan vanuit zijn kennis en ervaring helpen beoordelen wat er aan de hand is en helpen voorkomen dat je verdriet verankert in je lijf en daar lichamelijke problemen veroorzaakt. Zoek tijdig professionele hulp! Of het nu om je verstopte gootsteen gaat of om je gebroken hart.

Delen is Lief!